Најновије

Ивица Тончев

Рођен 17. новембра 1968. године у Нишу. Основну и средњу школу завршио у родној Сурдулици. 1997. дипломирао Пословну администрацију и менаџмент на “Megatrend International Expert Conzortium”. 2010/12. стекао звање дипломираног менаџера мастера на Факултету за менаџмент у Зајечару.

Од 1987. до 2008. бавио се приватним бизнисом у Аустрији. У два наврата народни посланик на листама Социјалистичке партије Србије у Скупштини Србије (2012/13; 2016). Члан одбора задужених за дијаспору, привреду и регионални развој, одбрану и спољне послове. Налазио се на челу посланичке групе пријатељства са Аустријом.

У Влади Србије од 2008. до 2012. обављао послове саветника за европске интеграције првог потпредседника Владе и министра унутрашњих послова. Од августа 2012. до маја 2014. ангажован на месту саветника за националну безбедност председника Владе. У периоду јун 2014. – јун 2016. саветник за дијаспору и економску дипломатију првог потпредседника Владе и министра спољних послова.

У децембру 2016. постављен на место државног секретара Министарства спољних послова Републике Србије. Након последњих парламентарних избора од јула 2017. године наставио да обавља функцију државног секретара Министарства спољних послова. Примарно задужен за надзор рада дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије и дијаспору и Србе у региону.

Члан Председништва и Главног одбора Социјалистичке партије Србије. Налазио се на месту председника Комисије за материјално-финансијска питања у Социјалистичкој партији Србије.

Активан као спортски радник. Обављао функцију потпредседника ФК „Црвена звезда“ од 2012. до 2015. године. Налази се на функцији председника ФК „Раднички“ из Ниша. Тренутно суспендовао функцију у ФК Раднички због обављања јавне функције. Активан у раду „УЕФА“ као члан Комисије за стадионе и безбедност.

Говори немачки, енглески и бугарски језик.

Ожењен, отац троје деце.