Најновије

Милутин Мркоњић

Рођен је 23. маја 1942. године у Београду.
Дипломирао је на Грађевинском факултету у Београду на катедри за путеве, аеродроме и железнице.

Више од 45 година је радио на реализацији најзначајних пројеката из областии саобраћајне инфраструктуре у многим земљама света, Југославији и Србији: пруге Београд-Бар, путних коридора 10 и 11, мостова „Бешка“ и „Жежељ“.

Први је директор “Саобраћајног института ЦИП”, који је у периоду његовог руковођења, све до 2001. године, постао најзначајнија истраживачка, развојна, инжењерска и пројектантска кућа у Југославији и у овом делу Европе, са највећим државним признањем – Наградом АВНОЈ-а.

После НАТО бомбардовања СР Југославије руководио је Дирекцијом за обнову земље.

Био је члан Централног комитета СКЈ.

Почасни је председник СПС, био је један од оснивача Социјалистичке партије Србије, потпредседник и члан Председништва странке.

Од 2000. године био је посланик Већа република у Савезној скупштини СРЈ, а затим и државне заједнице Србија и Црна Гора.

Од 2006. године био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и потпредседник Скупштине.

Од 2008-2012. године био је министар за инфраструктуру у Влади Републике Србије, а од јула 2012. до августа 2013. министар саобраћаја.

Од априла 2014. посланик је у Скупштине Србије.

Добитник је многих државних, друштвених и професионалних признања – Ордена заслуга за Савезну Републику Југославију првог степена, Медаље рада, Ордена рада са сребрним венцем, Ордена рада са златним венцем итд.

Facebook.com/milutinmrkonjic