Најновије

Никола Шаиновић

Рођен је 7.12.1948. године у Бору, од оца Петра и мајке Јованке. По националности је Србин. Завршио је Рударско-металуршки факултет у Бору 1972. године и магистрирао металургију у Љубљани 1976. Био је веома активан у омладинској организациј и члан СКЈ од трећег разреда средње школе.

Почео је да ради док је студирао 1970. гподине, као хемијски техничар а затим као асистент на предмету „Топлотна техника и металуршке пећи“ на Факултету у Бору. Учествовао у више научних и стручних пројеката из облати металургије бакра. Био је Секретар Општинског комитета Савеза комуниста у Бору а потом Председник општине Бор и Председник скупштине Тимочког региона..

У РТБ-у Бор је био потпресаедник Пословодног одбора задужен за истраживање и развој.

Био је посланик Савезне скуштине СФРЈ па СРЈ од 1986. до 2003. године. Био је Министар рударства и енергетике у Влади Србије од 1989. а затим потпреседник и Председник републичке Владе до 1994.

У Влади Савезне Републике Југославије од 1994. био је потпреседник задужен са међународне односе и са тог положаја је био учесник различитих мировних преговора а посебно оних везаних за Косово до 2000. године.

Био је члан руководста и потпреседник СПС-а. Као Савезни посланик добровољно је отишао у Хаг и пред Трибуналом одговарао на оптужбе у вези са Косовом. Осуђен је на 18 година затвора. Након издржаних 2/3 казне пуштен је на слободу августа 2015.

Од септембра 2015. је поново биран у Главни одбор а 2017. и у Председништво ГО Социјалистичке партије Србије.

Ожењен, супруга Светлана (1949.) је електроинжењер у пензији. Имају синове Петра и Јована

Сада је пензионер и живи у Београду.