Најновије

Предраг Ј. Марковић

ПОТПРЕДСЕДНИК ГО СПС

Рођен 1965. године, уписао Филозофски факултет 1981, магистирао 1991. године, докторирао 1995. године на Филозофском факултету у Београду. Био добитник већег броја међународних стипендија (Sasakawa стипендија за најбоље постдипломце Београдског универзитета.,стипендија SSEES University of London, DAAD,Roman von Herzog, Humboldt, Collegium Budapest).

Држи предавања и пише научне радове на енглеском и немачком . Служи се и италијанским и бугарским.

Запослен у Институту за савремену историју од марта 1987. Сада је у највишем научном звању научни саветник. Држао предавања на многим страним универзитетима. У Србији је ангажован као гостујући професор на више факултета, највише на Факултету за медије и комуникације Сингидунум.

Од 1987. године учествовао као аутор и стручни сарадник у стварању великог броја образовних телевизијских и радијских емисија. Аутор неколико стотина квиз емисија. Написао двадесетак књига и стотинак научних радова, од којих је скоро половина објављена у иностранству, углавном на енглеском и немачком, као и више десетина новинских чланака и есеја. У својим књигама се бавио претежно историјом друштва и културе у 20.веку.

Превео седам књига са енглеског. Написао једну књигу на енглеском, која је доживела два издања. Отварао неке мало или нимало истраживане теме у српској историографији (историја свакодневног живота, историја стереотипа и менталног мапирања, историја модернизације и европеизације, историја студентских покрета, урбана историја, историја рода и породице, историја националних идентитета, утицај Хладног рата на културу и друштво, смена либералних и репресивних фаза социјализма, феномен носталгије за социјализмом, историју гастарбајтера, утицај културе и идеологије на приватни живот, историја односа према друштвеним институцијама, историја осећања и међуљудских односа, историја културе и медија,историја историографије, итд). Неке од тих тема су касније постајале веома популарне међу млађим генерацијама научника, не само историчара, већ и историчара уметности, књижевности, архитектуре и филма, социолога и антрополога. То је вероватно разлог што је Предраг Ј.Марковић, према подацима Народне библиотеке Србије, и претраживача JSTOR један од десет најцитиранијих српских историчара.

Од септембра 2015. године потпредседник Социјалистичке партије Србије. Од децембра 2017. године, замених председника СПС.