Најновије

Председништво 2010 – 2014

ивица

Председник

Рођен је 1. јануара 1966. године у Призрену.

Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду.
Био је први председник Младих социјалиста Београда од 1990. године и портпарол СПС од 1992. до 2000. године.
Функцију председника Градског одбора СПС Београдa вршио је од 2000. до 2003. године.
Био је члан Парламентарне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе. Био је председник Посланичке групе у Народној скупштини Републике Србије и у Скупштини СРЈ и савезни посланик у Већу грађана Савезне скупштине Савезне Републике Југославије од 1992. године.
Вршио је функцију министра за информисање у такозваној прелазној Влади Републике Србије од октобра 2000. до јануара 2001. године.
Био је председник Кошаркашког клуба „Партизан“ из Београда и потпредседник Југословенског олимпијског комитета.
Председник је Социјалистичке партије Србије од децембра 2006. године.
Био је први потпредседник Владе – заменик председника Владе и министар унутрашњих послова од јула 2008. године до јула 2012. године.
Био је председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова од јула 2012. до априла 2014. године.
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова је од априла 2014. године.
Добитник је признања „Најевропљанин“ за 2009. годину.
Говори енглески и руски језик.
Ожењен, отац двоје деце.

Facebook.com/DacicIvica

Рођен је 21. маја 1960. године у Беранама. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду, где је и магистрирао и докторирао. Објавио је две научне књиге и десет научних радова.
Од 1998. до 2000. године обављао је дужност заменика министра за локалну самоуправу у Влади Републике Србије, а у прелазној Влади од октобра 2000. до јануара 2001. године био је заменик министра за високо образовање.
Редовни је прoфесор  на Факултету за право, јавну управу и безбедност Универзитета Мегатренд.
Народни посланик је од јануара 2001. године. Био је председник и заменик председника Посланичког клуба СПС-а у Народној скупштини Републике Србије.
Заменик је председника Социјалистичке партије Србије од децембра 2006. године.
Био је министар просвете у Влади Републике Србије од јула 2008. до јула 2012. године.
Био је министар просвете, науке и технолошког развоја од јула 2012. до августа 2013. године.
Од априла 2014. године је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије.
Говори енглески и служи се француским језиком.
Ожењен је, отац две ћерке.

Потпредседница

Рођена је 1951. године у Рачи.
Основну школу „Радоје Домановић“ и „Прву крагујевачку гимназију“ завршила је у Крагујевцу, а Медицински факултет, магистарске, докторске студије и специјализацију неуропсихијатрије на Медицинском факултету у Београду.
У три мандата, била је посланик у Скупштини Републике Србије, а од 2000. до 2006. године, посланик у Савезном парламенту СР Југославије и Државне заједнице Србија и Црна Гора. У Прелазној влади Скупштине Републике Србије била је министар за бригу о породици и члан Интерпарламентарне уније.
Била је најмлађа жена доктор медицинских наука у Шумадији. Оснивач дневне Психијатријске болнице, потпредседник Психијатријске секције Србије у два мандата. Редовни професор и шеф Катедре за психијатрију, као и продекан за међународну сарадњу Медицинског факултета у Крагујевцу. Обављала је функцију проректора на Универзитету у Крагујевцу и директора Клиничко болничког центра у Крагујевцу у периоду од 1993. до 2000. године.
Аутор је седам књига, два уџбеника за студенте редовне наставе и један је од аутора три уџбеника за студенте после дипломске наставе. Аутор је и коаутор преко 200 научних и стручних радова.
Члан је Социјалистичке партије Србије од њеног оснивања 1990. године, у више наврата члан Извршног одбора Главног одбора СПС, председник Окружног одбора СПС Шумадије од 2000. до 2007. године и потпредседник Главног одбора СПС 1996. године и изабрана на исту функцију на VII конгресу Социјалистичке партије Србије 2006. године.
Била је председница Народне скупштине Републике Србије од 2008-2012. године

Министарка здравља је била од јула 2012. до априла 2014. године.

Народна посланица у Народној скупштини Републике Србије је од априла 2014. године.

Живи у Крагујевцу.
Удата, има сина.

Twitter:@DjukicDejanovic

Facebook.com/slavicadjukicdejanovic

Рођен је 23. маја 1942. године у Београду.
Дипломирао је на Грађевинском факултету у Београду на катедри за путеве, аеродроме и железнице.

Више од 45 година је радио на реализацији најзначајних пројеката из областии саобраћајне инфраструктуре у многим земљама света, Југославији и Србији: пруге Београд-Бар, путних коридора 10 и 11, мостова „Бешка“ и „Жежељ“.
Први је директор “Саобраћајног института ЦИП”, који је у периоду његовог руковођења, све до 2001. године, постао најзначајнија истраживачка, развојна, инжењерска и пројектантска кућа у Југославији и у овом делу Европе, са највећим државним признањем – Наградом АВНОЈ-а.

После НАТО бомбардовања СР Југославије руководио је Дирекцијом за обнову земље.

Био је члан Централног комитета СКЈ.
Један је од оснивача Социјалистичке партије Србије, данас је потпредседник СПС-а и члан Председништва странке.

Од 2000. године био је посланик Већа република у Савезној скупштини СРЈ, а затим и државне заједнице Србија и Црна Гора.

Од 2006. године био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и потпредседник Скупштине.

Од 2008-2012. године био је министар за инфраструктуру у Влади Републике Србије, а од јула 2012. до августа 2013. министар саобраћаја.

Од априла 2014. посланик је у новом сазиву Скупштине Србије.

Добитник је многих државних, друштвених и професионалних признања – Ордена заслуга за Савезну Републику Југославију првог степена, Медаље рада, Ордена рада са сребрним венцем, Ордена рада са златним венцем итд.

Facebook.com/milutinmrkonjic

Рођена 3. јануара 1967. у Вировитици, у Хрватској.
Матурирала је у Првој земунској гимназији 1985. године.  Дипломирала је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду 1989. године. Магистрирала је 1995. године на Централно-Европском Универзитету у Будимпешти, у Мађарској.  Докторирала је 2009. године на Факултету политичких наука, Универзитета у Београду.

Објавила је преко тридесет аналитичких студија у домаћим и иностраним стручним часописима и зборницима, посвећених политичким партијама, национализму, и пост-комунистичкој транзицији.

У периоду од 1992-2000. године била је запослена као истраживач у Институту друштвених наука Универзитета у Београду, а од 2000. године ради у Институту за политичке студије као научни сарадник.

Била је сарадник домаћих и међународних невладиних организација на пројектима  посвећеним развоју демократије, људских права и локалне самоуправе у Србији.
Стручно се усавршавала на студијским боравцима у Великој Британији и Сједињеним Америчким Државама (током 1997 године).

Члан је Социјалистичке партије Србије од октобра 1998. године. На Осмом конгресу СПС, 2010. године, изабрана је за једног од потпредседника странке.

На парламентарним изборима 2012. године изабрана је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије.

Oд септембра 2013. године обавља функцију председника Посланичке групе Социјалистичке партије Србије.

Заменик је председника Одбора за спољне послове, члан Одбора за образовање, технолошки развој и информатичко друштво и члан Одбора за европске интеграције.

Члан је Делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а и Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Србије у ЕУ.
Говори енглески и служи се немачким језиком.

Twitter: @vukomand
facebook.com/vukomanovicdijana

baj

Рођен је 29. новембра 1967. године у Равном Селу, Општина Врбас. По образовању је инжењер електротехнике и дипломирани економиста.

Председник је Покрајинског одбора СПС Војводине и члан Председништва СПС.

Био је посланик и шеф Одборничке групе у Скупштини државне заједнице Србија и Црна Гора,  као и посланик у Скупштини АП Војводине. Био је потпредседник Извршног већа Аутономне Покрајине Војводине, члан Извршног одбора регионалне Привредне Коморе у Новом Саду као и генерални секретар Омладинског савеза Србије и члан Савета универзитета. Више година је био члан Управног одбора Електровојводине.

Био је посланик у Народној скупштини Републике Србије, председник Одбора за одбрану и унутрашње послове као и члан Парламентарне Скупштине НАТО-а.

Поново је изабран за посланика у априлу 2014. године.

Влада Републике Србије, на седници одржаној 23. октобра 2009 године, именовала га је за генералног директора Јавног предузећа Србијагас.

Као генерални директор ЈП Србијагас одговоран за спровођење Међудржавног споразума у области нафте и гаса потписаног са Руском Федерацијом. По том основу активно је учестовао у реализацији пројеката ПСГ Банатски Двор, Јужни ток, Согаз као и управљањем компанијама које су по основу одлука Владе Републике Србије постале део Србијагас групе од којих су најзначајније МСК, Азотара, Агрожив и Информатика.

Члан је више домаћих и међународних организација од којих је најзначајнија чланство у Европском пословном конгресу као члана председавајућег комитета.

Добитник је руског ордена за борбу против тероризма 2014. године и више награда за најбољег привредника у 2010 години, златне плакете за визионара године, најхуманијег човек Србије као и  златног светионика – за маркетиншки подвиг године. Од стране Радио Телевизије Србије и емисије Квадратура Круга награђен је за племенитост.

Председник је спортског друштва Војводина у Новом Саду.

Течно говори говори руски језик и служи се енглеским језиком.

Рођен је 14. 12.1975. године у Земуну.

Дипломирао је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, смер за међународне односе, где је од 1996. до 1999. године обављао функцију студента продекана.
Од јануара 2001. до децембра 2003. године народни посланик у Народној скупштини Републике Србије.
Од 2004. до 2006. године посланик у Скупштини Државне заједнице Србија и Црна Гора. У том сазиву је и члан Одбора за европске интеграције Скупштине Државне заједнице Србија и Црна Гора као и члан Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру.
У сазиву Народне скупштине Републике Србије од 2008. до 2012. године je народни посланик и председник Посланичке групе СПС-ЈС, као и члан сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, где је био члан Политичког комитета и члан Комитета за људска права.
У периоду од априла 2000. до децембра 2002. године био је председник омладине Социјалистичке партије Србије. Од марта 2001. до децембра 2002. године обављао је функцију портпарола СПС.
Од 2001. године потпредседник је Главног одбора Социјалистичке партије Србије, а 18. јануара 2003. године на VI конгресу СПС-а реизабран је на ту функцију.
За председника Извршног одбора Главног одбора Социјалистичке партије Србије изабран је на VII Конгресу СПС-а 3. децембра 2006. године.
Био је председник је Посланичке групе Социјалистичке партије Србије у Народној скупштини Републике Србије од јула 2012. до септембра 2013. године.
Био је члан Одбора за спољне послове и Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.
Био је министар без портфеља задужен за европске интеграције у Влади Републике Србије од септембра 2013. до априла 2014. године.
Народни посланик у Народној скупштини Републике Србије је од априла 2014. године.
Члан је управе ФК „Партизан“.
Говори енглески језик.
Ожењен, има двоје деце.​

facebook.com/RuzicBranko

Рођен 1975. године, у Никшићу. Дипломирани политиколог.
Од 1999. до 2002. године био је саветник у више привредних субјеката.
Био је члан Управног одбора Привредне банке АД Панчево.
Врши функцију Извршног секретара Председништва Главног одбора СПС-а, задужен за послове организационог деловања Партије.
Од априла 2006. године директор Стручне службе Главног одбора СПС.
Био је председник је Управног одбора Галенике.

Члан је надзорног одбора Галенике

Рођен је 7. маја 1969. године у Београду, по занимању је дипломирани економиста.
Био је одборник у СО Звездара у два мандата (1992-1996) и три пута је биран за одборника СПС у Скупштини града Београда,
Од 2004. до 2008. године, обављао је функцију председника Одборничке групе СПС у Скупштини Града Београда.

За председника Скупштине града Београда први пут је изабран 16. децембра 2008. године и ову функцију обављао је све до редовних избора за органе самоуправе у Београду, 6. маја 2012. године.
Поново је изабран за председника Скупштине града Београда 12. јуна 2012. године и ову функцију обавља до данас.

Познавалац је функционисања локалне самоуправе са вишегодишњим искуством у раду градске и локалне управе, као и управљања комуналним системима, развојем инфраструктуре и саобраћаја.

Био је члан Управног одбора ЈАТ Airways-а, а од 2008. године на челу је Скупштине привредног друштва „ЈАТ техника”.

На парламентарним изборима 2012. године изабран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије.
Члан је Одбора за одбрану и унутрашње послове и Одбора за европске интеграције.
Члан је Сталне парламентарне делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а.
Члан је парламентарних група пријатељства са: Аустријом, Италијом, Словачком, Турском, Чешком и Швајцарском.

Председник је Градске организације СПС Београда и члан Председништва СПС.

Одликован је Орденом Светог Серафима Другог степена од стране Руског Патријарха Кирила.
Говори енглески језик.
Има сина Андреја.

Twitter: @AAnticBG

Рођен 29.11.1949.године.
Наставник математике.

Народни посланик био је у сазивима Скупштине од 27. јануара 2004, 14. фебруара 2007. године и 2008. године када је био члан Одбора за рад,борачка и социјална питања, као и заменик члана у Одбору за приватизацију и Одбору за смањење сиромаштва и члан парламентарних група пријатељства са Аустријом, Грчком и Русијом.

Члан је Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања и члан делегације у Интерпарламентарној унији.

Члан је СПС од оснивања, 1990.године.

Био је члан Извршног одбора Главног одбора у више мандата.
Био је председник Градског одбора СПС Београда од 2003.-2009.године.
Члан је Председништва СПС од 2006.године.
Народни посланик у Народној скупштини Републике Србије од априла 2014. године.

Живи у Београду.

Рођен 17. марта 1957. године у Приштини. По занимању дипломирани правник.

Од 1996 -2000. године – посланик у Већу грађана Савезне Скупштине СР Југославије. 1991 – 1999. године – потпредседник Скупштине града Приштине; 1987 – 1990. године – секретар комисије за ЈУ програм; 1984 – 1987. године – новинар у НИП Јединство.

Од 2003 – 2007. године биран је у два мандата за посланика у Народној Скупштини Републике Србије.

У јулу 2008. године постављен за помоћника министра и председника Координационог центра у Министарству за Косово и Метохију. Од децембра 2008. године обавља функцију државног секретара у Министарству за Косово и Метохију и председника Координационог центра у Министарству за Косово и Метохију.

Након парламентарних избора изабран је за народног посланика 2012. и 2014. године.

Члан је Одбора за уставна питања и законодавство и Одбора за Косово и Метохију.
Члан је Председништва и Главног одбора Социјалистичке партије Србије.

Говори руски и енглески језик.
Ожењен, отац двоје деце.

Рођен је 21. фебруара 1947. године. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Технолошко-металуршком факултету Универзитета у Београду. Редовни је професор тог факултета и почасни професор санктпетербуршког Технолошког универзитета, најстаријег технолошког института и универзитета у Русији. Објавио је више од 200 научних и стручних радова, студија, елабората и пројеката. Члан је више струковних удружења и редакција стручно-научних часописа.
Био је један је од оснивача и први генерални секретар СПС-а и савезни посланик у Скупштини државне заједнице СЦГ.

Члан Председништва и Главног одбора СПС-а.
Био је министар рударства и енергетике у  Влади Републике Србије од 2008-2011. године.

Народни посланик у Народној скупштини Републике Србије је од априла 2014. године.

Члан је Одбора за спољне послове, Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику и Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво. Члан је делегације у Парламентарној Скупштини Црноморске економске сарадње.

Од 30. септембра 2010. је председник СД Црвена звезда.
Ожењен је, отац два сина.

Проф. др Миле Илић рођен је 1954. године у селу Јовцу, општина Владичин Хан, у учитељској породици. Доктор је правних наука. Дипломирао је на Правном факултету у Нишу, где је одбранио и магистарску тезу под називом „Локална самоуправа у теорији права и југословенском позитивном праву“. Докторирао је на Правном факултету на тему „Положај града у систему локалне самоуправе, са посебним освртом на Србију“. Биран је за ванредног професора Правног факултета у Приштини за предмет Управно право, а био је и шеф Катедре за јавно-правне науке на истом факултету и председник Савета Факултета у два мандата. Сада је редовни професор Универзитета у Нишу за предмет Државна управа и локална самоуправа и заменик председника Одбора за друштвено-хуманистичке науке на истом универзитету. Објавио је 14 уџбеника, монографија и књига и преко 80 радова у најеминентнијим часописима правне и политичке орјентације. Главни је и одговорни уредник часописа „ Локална самоуправа“. Добитник је највишег признања града Ниша – Награде „ 11. јануар“.

На првим вишестраначким изборима изабран је за посланика Народне Скупштине Републике Србије, као и за посланика у Већу република Савезне скупштине, а потом је биран и за савезног посланика у Већу грађана Скуштине Савезне Републике Југославије у два мандата. Сада је посланик Народне скупштине Републике Србије и председник Скупштине града Ниша.

Друштвено је ангажован од средњошколских дана. Био је председник омладине Гимназије „Светозар Марковић“, председник Збора студената Правног факултета, председник студентске организације на Универзитету у Нишу, председник омладине Нишког региона, председник Општинске конференције ССРН, председник Градског одбора СПС, председник Окружног одбора СПС Нишавског округа.

Тренутно је члан Главног одбора и Председништва Социјалистичке партије Србије.

Ожењен је и отац је двеју кћери.

Председник Општинског одбора СПС Петровац на Млави

Рођен је 1951. године у Лесковцу код Петровца на Млави. Завршио је Учитељску школу и Природно-математички факултет. Дуго година радио је као професор у петровачкој гимназији, а од 1991. до 2001. године био је њен директор. Доласком ДОС-а на власт остаје без посла. Након годину дана засновао је радни однос у Општинској управи Петровац на Млави а затим био је постављен за просветног инспектора. У Завичајном музеју у коме је годину дана обављао послове в.д. директора, дао је велики допринос у стварању примерених и адекватних услова за рад.
После локалних избора 2004. године, изабран је за председника СО Петровац на Млави. За Народног посланика изабран је 2007. године, а 2008. године је поново биран за посланика Народне скупштине. У овом мандату био је и на дужности председника скупштинског Oдбора за међунационалне односе. За Народног посланика, изабран је 2012. и 2014. године.
У Социјалистичкој партији Србије је од 1990. године: био је потпредседник, председник Општинског одбора, а сада је председник Општинске организације СПС Петровац на Млави. Био је члан Извршног одбора ГО СПС, а 2012. године постао је члан Председништва СПС-а. Председник је Надзорног одбора Фонда „Светозар Марковић“.
У својим политичким ставовима упорно се залаже за више улагања и подстицај бржег развоја неразвијених делова Србије.

Рођен је 9. децембра. 1962. године у Нишу. Завршио је Грађевински факултет у Нишу, одсек високоградње, где је дипломирао 1989. године. Докторске студије завршио је 2013. године.
Власник је Грађевинског предузећа „Тончев Градња“ у Сурдулици.

Од 1990. до 2000. године био је председник месне заједнице Божица.

Био је члан Извршног савета СО Сурдулица, одборник и потпредседник СО Сурдулице.

Председник је општине Сурдулица од 2008. године.
На последњим локалним изборима 2012. године листа „Социјалистичка партија Србије – Новица Тончев“ у Сурдулици је освојила 67,02% гласова бирача.
Члан је Главног одбора од 2010, а Председништва СПС од 2012. године.

Привредна комора Лесковац га је прогласила за најуспешнијег привредника у региону.
Народни посланик у Народној скупштини Републике Србије је од априла 2014. године.
Живи и ради у Сурдулици.
Плату коју добија као председник општине даје у добротворне сврхе.
Ожењен, има два сина.