Најновије

Проф. др Миле Илић

Проф. др Миле Илић рођен је 1954. године у селу Јовцу, општина Владичин Хан, у учитељској породици. Доктор је правних наука. Дипломирао је и магистрирао на Правном факултету у Нишу, а докторирао на Правном факултету у Крагујевцу из области локалне самоуправе. Биран је 1999. године за ванредног професора Правног факултета у Косовској Митровици за предмет Управно право, а био је и шеф Катедре за јавно-правне науке на истом факултету и председник Савета Факултета у два мандата. Од 2008. године је редовни професор Педагошког факултета Универзитета у Нишу за предмет Државна управа и локална самоуправа“. Предавао је и на Факултету заштите на раду у Нишу предмете из правне области. Објавио је 14 уџбеника, монографија и књига и преко 80 радова у најеминентнијим часописима правне и политичке орјентације. Директор је Балканског центра за изучавање теорије и праксе локалне самоуправе и главни је и одговорни уредник часописа „Локална самоуправа“. Први је добитник највишег признања града Ниша – Награде „ 11. јануар“.

На првим вишестраначким изборима изабран је за посланика Народне скупштине Републике Србије, где је био председник Одбора за одбрану и безбедност, као и за посланика у Већу република Савезне скупштине. Потом је биран и за савезног посланика у Већу грађана Скуштине Савезне Републике Југославије у два мандата, где је био председник Одбора за мандатно имунитетска питања. Од 2008-2012.године је поново биран за посланика Народне скупштине Републике Србије. У два мандата (од 2008-2016) је био председник Скупштине града Ниша. У четири сазива је био одборник Скупштине града Ниша. Сада је заменик председника Скупштине града Ниша.

Друштвено је ангажован од средњошколских дана. Био је председник омладине Гимназије „Светозар Марковић“, председник Конференције омладине средњих школа у Нишу, члан Председништва омладине Ниша, председник Збора студената Правног факултета, председник студентске организације на Универзитету у Нишу, председник омладине Нишког региона, члан председништва Републичке и Савезне конференције омладине, председник Општинске конференције ССРН, члан председништва ССРН региона Ниш, члан Савезне и Републичке конференције ССРН. Био је председник Савета за развој града Ниша, члан Савета Универзитета у Нишу, Савета Филозофског факултета и Факултета заштите на раду у Нишу, заменик председника Одбора за друштвено-хуманистичке науке Универзитета у Нишу, члан Одбора за правне науке Универзитета у Косовској Митровици а сада је члан Одбора за мултидисциплинарне науке Универзитета у Нишу.

Био је председник Управног одбора Института за упоредно право Србије, председник Управног одбора Дома Здравља у Нишу, председник Издавачког савета омладинског листа „Графит“, и председник Издавачког савета часописа на бугарском језику „Братство“. Радио је као саветник за политички систем и секретар секретаријата за скупштинске послове Скупштине региона Ниш.

Први је председник Општинског, Градског и Окружног одбора СПС Ниш. Члан је Главног одбора СПС од оснивања. Сада је члан Председништва СПС у другом мандату

Ожењен је и отац је двеју кћери.