Prof. dr Petar Škundrić

Rođen je 21. februara 1947. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Redovni je profesor u penziji tog fakulteta i počasni profesor sanktpeterburškog Tehnološkog univerziteta, najstarijeg tehnološkog instituta i univerziteta u Rusiji. Objavio je više od 200 naučnih i stručnih radova, studija, elaborata i projekata. Bio je član više strukovnih udruženja i redakcija stručno-naučnih časopisa.

Bio je jedan je od osnivača i prvi generalni sekretar SPS-a, savezni poslanik u Skupštini državne zajednice SCG i narodni poslanik u Skupštini Srbije. Bio je izvršni sekretar i predsednik Univerzitetskog komiteta SK, član Gradskog komiteta SK Beograda, član Centralnog komiteta SKJ i član Predsedništva SKJ.

Bio je ministar rudarstva i energetike u  Vladi RS od 2008. do 2011. godine, a od 2011. do 2014. savetnik premijera Vlade RS.

Bio je član Odbora za spoljne poslove, Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i član delegacije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje.

Savetnik je prvog potpredsednika Vlade RS Ivice Dačića.

Član je Predsedništva i Glavnog odbora SPS-a i predsednik Političkog saveta SPS-a.

Predsednik je Nacionalnog Naftnog Komiteta Republike Srbije, član Skupštine Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru i član Saveta Univerziteta u Beogradu.

U septembru 2010. izabran je za predsednika SD Crvena zvezda.

Oženjen je, otac dva sina.