Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић

ПОТПРЕДСЕДНИК ГО СПС

Рођена је 1951. године у Рачи. Основну школу и гимназију завршила је у Крагујевцу, а Медицински факултет, магистарске и докторске студије и специјализацију неуропсихијатрије на Медицинском факултету у Београду.

Успешну професионалну каријеру  изградила је  као лекар специјалиста, неуропсхијатар и редовни професор Универзитета.  Била је шеф Катедре за психијатрију, као и продекан за међународну сарадњу Медицинског факултета у Крагујевцу. Обављала је функцију проректора на Универзитету у Крагујевцу. Седам година била је на челу Клиничко-болничког центра у Крагујевцу.

Оснивач је Дневне психијатријске болнице, а била је и председница  Удружења психијатара Србије.  Од 2014. до 2016. године била је  директорка  Клинике за психијатријске болести „Лаза Лазаревић“ у Београду.

Проф. др Ђукић Дејановић аутор је или коаутор седам књига и више од 200 научних радова, од којих  је, у последњих пет година, тридесет објављено у најзначајнијим научним часописима који се налазе на СЦИ листи.

Веома значајне резултате на пољу научно-истраживачког рада  у области психијатрије проф. др Ђукић Дејановић остварила је кроз бројне домаће и међународне пројекте којима је руководила, као и кроз ангажовање на престижним медицинским институцијама широм Европе. Ужива велики углед у међународним асоцијацијама из области психијатрије.

Паралелно с професионалном, проф. др Славица Ђукић Дејановић има и богату политичку каријеру.

Бирана је за народну посланицу у Народној скупштини Републике Србије у шест сазива, а у периоду од 2000 – 2006. године била је и посланица у Скупштини Савезне Републике Југославије и Скупштини државне заједнице Србија и Црна гора.

Од 2008. до 2012. обављала је функцију председнице Народне скупштине Републике Србије. Била је вршилац  дужност председника Републике  Србије од почетка априла до краја маја 2012. године. Као председница Парламента обављала је дужност  шефа парламентарне делегације у Интерпарламентарној унији, којом је  и председавала у једном периоду.

У три мандата вршила је функцију министра. У прелазној Влади Републике Србије била је министар за бригу о породици (2000). Од 2012. до 2014. године била је министар здравља у Влади Републике Србије. Од 2016. године обавља дужност министра без портфеља  задуженог за демографију и популациону политику.

Чланица  је Социјалистичке партије Србије од њеног оснивања 1990. године.

Удата је, има сина Душана и двоје унучади, Филипа и Нину.